Bedrijven financieel versterken.

‍Voor de duurzame toekomst van onze Vlaamse economie.

Welvaartsfonds injecteert 10,9 miljoen euro in de vooruitstrevende machine-ontwikkelaar Leuven Air Bearings

Met groot genoegen kondigt het Welvaartsfonds vandaag aan een investering van 10,9 miljoen euro te doen in Leuven Air Bearings, een toonaangevend bedrijf op het gebied van luchtlagertechnologie en geavanceerde lasertoepassingen. Het bedrijf kende een sterke groei: in 2022 verdubbelde het zijn omzet en in 2023 verhuisde het naar een state-of-the-art productiehal met cleanroom faciliteiten in het Brabantse Bekkevoort. Deze substantiële investering, bestaande uit zowel extra kapitaal als een lening, zal Leuven Air Bearings in staat stellen zijn technologische innovaties in de hoogste versnelling te zetten, de productiecapaciteit fors uit te breiden en wereldwijd hun marktaandeel te vergroten.

Wereldwijd marktleider

LeuvenAir Bearings NV, bekend als LAB Motion Systems, werd in 2006 opgericht als spin-off van het ingenieursdepartement mechanica van de KULeuven. Het bedrijf levert zijn hoogwaardige producten voornamelijk aan klanten in Europa, Amerika en Azië. Als wereldleider in geavanceerde motiontechnologie combineert LAB een ongeëvenaarde stabiliteit en precisie met een baanbrekende aanpak. Hierdoor behoort het tot de absolute top in de sector. LAB heeft een indrukwekkend klantenbestand opgebouwd, variërend van de opto-elektronische sector tot de X-ray-technologie en de halfgeleider- en automotive-industrie. Een opmerkelijke ontwikkeling is de bouw van de grootste en meest precieze x-ray machine van de wereld voor het ESRF, onderzoek dat door Europa en het Chan Zuckerberg Fund wordt gefinancierd.

De divisie Orion Laser Tech werd in 2019 opgericht. OrionLaser Tech ontwikkelt nieuwe lasertoepassingen op de platformen van LAB Motion Systems. Met het productengamma beoogt ze een complete omwenteling binnen de wereld van glasbewerkingsmachines. Met zijn machines wordt een verregaande digitalisering en energiebesparing gerealiseerd.  Misschien het meest opmerkelijk is de ontwikkeling van een machine om glas te produceren dat herkend wordt door vogels om botsingen te vermijden. Dat Bird Friendly Glass maakt vooral in de Verenigde Staten een steile opmars.

Wim Van de Vijver, CEO van Leuven Air Bearings, legt uit: "We hebben bewust gekozen voor het Welvaartsfonds om ons bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen. De expertise van het Welvaartsfonds in innovatieve bedrijven opent nieuwe deuren voor onze organisatie. Dankzij deze financiering kunnen we niet alleen onze technologische ontwikkelingen versnellen, maar ook onze wereldwijde aanwezigheid uitbreiden. Deze investering stelt LAB  Motion Systems en Orion LaserTech in staat om zijn kernkracht te versterken: het ontwikkelen en bouwen van hoogtechnologische innovatieve producten met een team van gemotiveerde,hoogopgeleide professionals.

Uitbreiding van productiecapaciteit

Het transformeren van wetenschappelijke kennis van luchtlagering, mechatronica en laser knowhow in performante industriële oplossingen heeft Leuven Air Bearings een sterke reputatie opgeleverd met een internationaal klantenbestand van hoogtechnologische aard als resultaat. De volgende stap is een turbo te zetten op de groei en dit is precies waarom LeuvenAir Bearings aanklopte bij het Welvaartsfonds.  De vraag is veel groter dan de productiecapaciteit en het Welvaartsfonds biedt de financiële ondersteuning die nodig is voor verdere groei.

Ondersteuningvan een duurzame maakindustrie

Roald Borré,Portfoliomanager bij het Welvaartsfonds, is enthousiast over deze investering:"Het versterken en behouden van de Vlaamse maakindustrie moet een topprioriteit zijn om onze toekomstige welvaart te waarborgen. Leuven AirBearings combineert op unieke wijze hoogstaande kennis met een praktische en zeer klantgerichte aanpak, wat hen een onwrikbare reputatie in de markt heeft opgeleverd. Een bedrijf met deze mindset verdient alle steun voor verdere groei, en het Welvaartsfonds is er trots op om die ondersteuning te bieden."