Bedrijven financieel versterken.

‍Voor de duurzame toekomst van onze Vlaamse economie.

Welvaartsfonds financiert Matco NV voor overname latexcompoundsafdeling Synthomer Plc

Matco NV, gevestigd in Waregem en leider in compounds, kleefstoffen op waterbasis en oplossingen voor diverse industriële toepassingen, zoals tapijt- en kunstgrasbackings, neemt de latex compounding divisie over van het Britse beursgenoteerde Synthomer plc. Het samensmelten van de twee bedrijven resulteert in een toonaangevende speler op de Europese markt van latex compounding en tot een Vlaamse verankering. Het Welvaartsfonds investeert naast Belfius met een achtergestelde lening van 5,3 miljoen om dit groeiverhaal mogelijk te maken.

Synhomer plc is een beursgenoteerde onderneming met hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk, die actief is in speciale chemicaliën op verschillende gebieden. Na een strategische doorlichting door het bedrijf in 2022, werd deze compoundsactiviteit, die deel uitmaakt van de divisie Health & Protection en Performance Materials van Synthomer, als een niet-kernactiviteit gecatalogeerd. Het produceert bepaalde latexgebaseerde compounds en uithardingsadditieven die worden gebruikt bij de productie van producten voor een reeks eindmarkten, waaronder vloerbekleding, kunstgras, handschoenen en schuim. Het bedrijf heeft twee productielocaties in Nederland (Oss en Hasselt)en één in Egypte (Caïro).

Matco NV is een private onderneming, gevestigd in Waregemen actief in de productie van en handel van chemische stoffen voor de tapijt-en kunstgrasmarkt. Naast haar activiteiten op het gebied van de handel in chemicaliën met toegevoegde waarde en het beheer van gevaarlijk en niet-gevaarlijk chemisch afval, is Matco ook actief in het samenstellen, produceren en mengen van op maat gemaakte chemicaliën voor vergelijkbare toepassingen.

Door het samenvoegen van de twee bedrijven wordt Matco de leider in vloeren en aanverwante chemicaliën in Europa met een sterke aanwezigheid in het Midden-Oosten. De gecombineerde entiteit realiseert een omzet van ongeveer €90 miljoen en heeft vier strategisch gelegen productiefaciliteiten dicht bij haar klanten. Tot slot zal de combinatie van de knowhow en R&D capaciteiten van beide bedrijven Matco in de voorhoede plaatsen van duurzame en volledig recycleerbare oplossingen in haar markten.

Filip Lacquet, portfoliomanager bij het Welvaartsfonds, is verheugd met de investering van het Welvaartsfonds:”de samensmelting van de twee bedrijven zal niet alleen leiden tot synergiën en schaalvoordelen, maar zal ook een turbo zetten op de verdere internationalisering en diversificatie van de productie. Bovendien draagt Matco met haar activiteiten sterk bij aan een circulaire economie door elke afvalstroom te verwerken tot een nieuwe grondstof. Met de financiering van het Welvaartsfonds willen we Matco alle kansen geven om dit verder internationaal uit te rollen.”