Bedrijven financieel versterken.

‍Voor de duurzame toekomst van onze Vlaamse economie.

Vervolginvestering voor Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké Bowl, een food concept keten met 33 restaurants in België en 4 in Nederland, wil tegen 2028 het aantal vestigingen bijna verdubbelen. Hawaiian Poké Bowl rekent daarvoor op een vervolginvestering van onder andere het Welvaartsfonds, aangevuld met financiering van BNP Paribas Fortis, Rabobank en van het crowdfundingplatform Winwinner.

Uit een recent rapport van Deloitte[1] blijkt dat consumenten zich meer en meer bewust worden van de relatie tussen voeding en gezondheid, en dat terwijl er velen tijd te kort komen om een gezonde maaltijd op tafel te brengen. In een wereld waar alles sneller moet gaan, bieden concepten als Hawaiian Poké Bowl hierop een antwoord. Snel, betaalbaar en gezond – een gezondkwaliteitsvol product in het tempo en aan de prijs van een hamburger - zijn de kernwoorden van het Hawaiian Poké Bowl concept.

Poké is een traditioneel Hawaïaans gerecht van in blokjes gesneden rauwe vis, gemarineerdin verschillende sauzen en toppings, meestal geserveerd over rijst of salade. Hawaiian Poké Bowl is opgericht door drie vrienden, Mattijs Hermans, Albano Gozhina en Ashkan Shah, die deze verse en voedzame keuken op de Europese markt wilden introduceren. Ze openden hun eerste vestiging  in Antwerpen in 2018 en trokken al snel een trouwe schare fans aan die de kwaliteit, variëteit en betaalbaarheid van hun poké bowls wisten te waarderen.

Begin december opende de groep hun laatste nieuwe vestiging in Gent, op de Korenmarkt. De groep telt intussen 33 restaurants in België en 4 in Nederland, die vanuit de centrale keuken te Antwerpen worden beleverd. Hawaiian Poké Bowl bedient jaarlijks meer dan een miljoen klanten, en draaide in 2022 een geconsolideerde omzet van 30 miljoen euro. De groep stelt ondertussen 150 VTE te werk, aangevuld met flexi- en studentenjobbers.

De missie van Hawaiian Poké Bowl is om fastfood voorgoed te veranderen, door een gezond alternatief te bieden dat goed is voor de klanten, het milieu en de gemeenschap. Dankzij de aanlevering vanuit de centrale keuken, streeft het bedrijf ernaar zijn food waste zo laag mogelijk te houden.

Turbo op buitenlandse groei

Na een eerste groeispurt in 2020 kon het Welvaartsfonds de verdere expansie ondersteunen met een eerste achtergestelde lening van anderhalf miljoen euro in 2022. Eind oktober kende het Welvaartsfonds bijkomend 2 miljoen euro toe om een turbo op de groei in België en Nederland te zetten. De focus ligt daarbij op toplocaties binnen steden en shoppingcentra.

Matthijs Hermans, CEO en Co-founder van Hawaiian Poké Bowl: “We hebben bewezen Hawaiian succesvol te kunnen doen groeien in België en nu ook in ons tweede doelland, Nederland. We zijn nu zo goed als klaar om een volgende stap richting Frankrijk en Duitsland te bekijken. Ook daar zullen we hetzelfde concept huldigen van centrale productie en focus op demografisch interessante steden. We zijn verheugd dat het Welvaartsfonds met deze bijkomende financiering haar vertrouwen in ons concept opnieuw bevestigt”.

“Hawaiian Poké Bowl heeft aangetoond dat ze het niveau van een mogelijke initiële hype hebben kunnen overstijgen en hun positie hebben weten te consolideren binnen een gezonde fast food markt, waar toch redelijk wat concurrentie voet aan de grond probeert te krijgen. De doordachte locatiekeuze en het snel kunnen inspelen op de verwachtingen van een veeleisende klant tegen een aanvaardbare prijs moet hen toelaten ook de Nederlandse markt verder te veroveren”, aldus Filip Lacquet, Portfoliomanager bij het Welvaartsfonds.


[1] https://www2.deloitte.com/be/en/pages/consumer-industrial-products/articles/future-of-food.html