Bedrijven financieel versterken.

‍Voor de duurzame toekomst van onze Vlaamse economie.

Acht miljoen euro Welvaartsfondskapitaal voor modulair bouwbedrijf Skilpod

3D-modulair bouwbedrijf Skilpod uit Geel zet haar groeiambities kracht bij met een forse kapitaalverhoging van 11 miljoen euro. De huidige aandeelhouders bestaande uit founders Filip Timmermans en Jan Vrijs, Groep Van Roey en U2P Group verwelkomen het Welvaartsfonds als nieuwe investeerder. Deze transactie is een belangrijk signaal in de woningbouwmarkt waar geïndustrialiseerd bouwen versneld de omslag maakt van niche naar mainstream.

10Y Skilpod

Skilpod werd 10 jaar geleden opgericht door Filip Timmermans (ingenieur) en Jan Vrijs (jurist) en wordt in binnen- en buitenland erkend als één van de belangrijkste pioniers in de ontwikkeling en productie van modulaire woningen.Deze woningen worden volledig geassembleerd en afgewerkt in een gecontroleerde fabrieksomgeving en vervolgens getransporteerd en geplaatst op locatie met een minimum aan overlast voor de omgeving.

De kapitaalronde bekroont een jaar van hoogtepunten voor het bedrijf waarin founder Jan Vrijs verkozen werd tot Bouwman van het jaar en founder FilipTimmermans een prestigieuze universitaire erepenning van de KU Leuven mocht ontvangen. Rector Sels refereerde onder andere aan het feit dat Skilpod in haar 10-jarig bestaan erin geslaagd is om de bouwwereld letterlijk en figuurlijk op zijn kop te zetten en uit te groeien tot marktleider in de modulaire, flexibele en ecologische woningbouw. Dat daarbij blijk wordt gegeven van een visionaire kijk op huisvesting die anticipeert op de demografische evolutie en gebruik wordt gemaakt van innovatieve productiemethodes met een business model dat gebaseerd is op duurzame materiaalkeuze en hernieuwbaar energiegebruik.

“Mooie woorden”, aldus Timmermans. “Skilpod is zeer zeker meer een ingenieursbedrijf dan een klassiek bouwbedrijf. We hebben de laatste jaren bijzonder veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Hierdoor kunnen we techniek, productie en design naadloos en kostenefficiënt op elkaar doen inspelen. In onze recente ontwikkeling in modulaire appartementsbouw zit meer dan vier jaar doorgedreven engineering. Het lijkt simpel maar onder de motorkap zit enorm veel kennis en expertise.”

Jan Vrijs treedt zijn co-founder bij: “met de modulaire appartementsbouw hebben onze ingenieurs een bijzonder belangrijk onderdeel van ons productengamma ingevuld. Onze Skilpod eengezinswoningen van 80 tot 165 m²krijgen het gezelschap van Skilpod appartementen van studio tot 5-slaapkamerappartement. Een appartementencomplex dat volledig vrij is samen te stellen tot 5 verdiepingen hoog in hout. Een nieuwe belangrijke stap in de voortrekkersrol die Skilpod blijft spelen.”

Internationale opschaling

De uitdagingen op de woonmarkt zijn enorm, vooral in het segment van kwalitatief betaalbaar bouwen. De opgehaalde fondsen worden dan ook ingezet voor de gevoelige uitbreiding van de productiecapaciteit (van 10.000 m²/jaarnaar 50.000 m²) door de bouw van een nieuwe assemblagefabriek en de verdere opschaling van het Skilpod productengamma, zowel de eengezinswoningen als de appartementsbouw, in België en de buurlanden.

Welvaartsfonds

Na een weloverwogen marktonderzoek vond Skilpod in het Welvaartsfonds de ideale investeringspartner voor de beoogde groeifase. Roald Borré, en portfoliomanager van het Welvaartfonds:“Investeren in Vlaamse bedrijven die de omslag naar duurzame economie maken, is onze core. De Vlaamse klassieke bouwsector staat onder grote druk maar innovatieve bedrijven als Skilpod tonen aan dat Vlaanderen wel degelijk alle kennis en potentieel heeft om duurzame oplossingen te bieden. Skilpod heeft met relatief beperkte middelen een indrukwekkend track-record gerealiseerd en de markt naar industrieel bouwen als pionier mee geopend. Met onze kapitaalinbreng van 8 miljoen euro in eerste fase, 3 miljoen euro is afkomstig van de huidige aandeelhouders, zijn we overtuigd dat het enorme groeipotentieel gecapteerd zal worden."

Over Skilpod

Skilpod is een modulaire houtbouwer uit Geel met tien jaar ervaring, gefocust op volwaardige woningen. Ze bouwen eengezinswoningen voor particulieren en appartementen, wooncomplexen en nieuwbouwwijken voor grotere organisaties. Elke week rollen er twee à drie afgewerkte gezinswoningen buiten.

In het verleden realiseerden ze al grotere projecten, zoals woonwijk Buurtskap de Tuunen in Texel, Nederland, een appartementsgebouw met sociale woningen voor vzw Apojo in Aarschot en modulaire nieuwbouwwijken op de Hoedhaarsite in Lokeren en aan de Chocoladefabriek in Tongeren.

www.skilpod.com