Bedrijven financieel versterken.

‍Voor de duurzame toekomst van onze Vlaamse economie.

Financiële injectie van 5 miljoen voor versnelde expansie Fietsen Wildiers

De familiale retailer Fietsen Wildiers zette de afgelopen drie jaar een doorgedreven groeispurt in. Mede onder impuls van nieuwe aandeelhouders afkomstig uit de autosector. Het voortzetten van die strategie met gerichte overnames op strategische locaties, binnen een almaar meer consoliderende fietsenmarkt, wordt nu gestut door een financiële injectie van 5 miljoen euro van het Welvaartsfonds

De afgelopen jaren en al zeker tijdens de coronacrisis kende de Belgische fietsenmarkt een sterke groei. Onder impuls van de aanhoudende verkeerscongestie, de stimulerende overheidsmaatregelen en de trend naar duurzame mobiliteit, won vooral de e-bike daarbij sterk aan belang. De verwachting is dat die markt ook in de toekomst verder blijft groeien. Overheden en bedrijven blijven via fietsleasing de vraag verder opdrijven waardoor de e-bike voor de eindgebruiker een fiscaal interessante investering blijft en het enige volwaardige mobiliteitsalternatief vormt voor de tweede gezinswagen.

Die tendens gaat gepaard met een stijgende professionalisering en consolidatie binnen de sector. De supply chain van onderdelen die begin 2020 danig in de war werd gestuurd in combinatie met de explosieve vraag naar fietsen tijdens de pandemie deed veel individuele fietsenwinkels naar adem happen. Grotere voorraden werden immers een noodzaak, wat op zijn beurt gepaard ging met de vraag naar schaalgrootte en bijhorend werkkapitaal.

 Gerichte overnamestrategie

Fietsen Wildiers, dat opgericht werd in 1937 en sinds 1997 geleid wordt door Tim Wildiers, focuste zich als een van de eerste spelers in Vlaanderen op de elektrische fiets van gerenommeerde buitenlandse kwaliteitsmerken zoals Riese& Müller, maar ook Belgische innovaties zoals Ellio en Aska Bike. In 2018 traden Kris Voet en Peter Hermans, beiden met een achtergrond in de autosector,toe tot het kapitaal van het familiebedrijf. Sindsdien steeg het aantal winkelsvan twee naar viertien, met plannen voor nog twee bijkomende winkels tegen eind januari 2023. Van 2019 tot 2021 verdubbelde ook de omzet. Op die manier wil Fietsen Wildiers zich positioneren als een van de 4 à 5 toekomstige grote spelers in België, naast de bestaande fietswinkelketens. “Het tempo ligt momenteel zeer hoog in onze sector. Aangezien we opereren binnen een zeer concurrentiële markt willen we blijven groeien. Dit door een combinatie van greenfields en consolidatie via overnames. We krijgen vandaag al veel spontane aanbiedingen binnen van handelaars die hun zaak willen overlaten. Wanneer we door zo’n partij gecontacteerd worden, dan bekijken we of een samenwerking mogelijk is.Voor ons is het vooral belangrijk dat de overnames gebeuren in een regio die we vlot kunnen bevoorraden vanuit ons centraal verdeelpunt in Hasselt. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol. Zo is het voor ons belangrijk dat de overlater en zijn team mee met ons aan boord blijven, zij kennen hun klanten en regio het best.”, aldus Kris Voet, CEO.

 Alsmaar kapitaalintensiever

Om die expansie te financieren en de uitdagingen te tackelen die gepaard gaan met groter voorraadbeheer, zowel van onderdelen als van nieuwe fietsen, keek Fietsen Wildiers richting het Welvaartsfonds. Dat injecteert 5 miljoen euro in de familiale fietsretailer. CEO Kris Voet is dan ook opgetogen met het vertrouwen van het Welvaartsfonds: “De fietsenindustrie boomt, maar het is geen geheim dat wij net als onze concullega’s botsen op de financiële en menselijke uitdagingen die daaraan vasthangen. Stock- en bevoorradingsproblemen maken onze business een pak kapitaalintensiever. En ook het aantrekken van de juiste technische mensen wordt een steeds grotere uitdaging, aangezien de elektrische fiets en speed pedelec alsmaar gesofisticeerder worden.De mensen achter het Welvaartsfonds zijn helemaal mee in onze strategie en zijn bovendien zeer goed vertrouwd met de Vlaamse fietsenmarkt, wat in de gesprekken een bijkomend voordeel opleverde.”

 Modalshift

“Elektrische fietsmobiliteit is een primordiale schakel in het reduceren van de uitstoot en het ontwarren van de verkeersknoop in en rond de meeste van onze grote steden.Dit besef groeit meer en meer bij de Europese bevolking. Fietsen Wildiers richt zich hoofdzakelijk op het e-bike marktsegment en speelt dus een belangrijke rol in de verdere modal shift. Om de verdere groei van Fietsen Wildiers te ondersteunen injecteert het Welvaartsfonds tot 5 miljoen euro in dit snelgroeiend bedrijf, aldus Roald Borré, portfoliomanager bij het Welvaartsfonds.

 Over Fietsen Wildiers

Fietsen Wildiers is een snelgroeiende Vlaamse familiale fietsretailer met een geschiedenis die teruggaat tot 1937. Met haar gemotiveerde team van 100 medewerkers, biedt Fietsen Wildiers een full service dienstverlening aan van verkoop tot nazorg. Dit zowel voor particuliere klanten als voor bedrijven die op zoek zijn naar een leasingformule op maat. In totaal heeft Wildiers 14 e-bike centers verspreid over Vlaanderen. Deze worden ondersteund en beleverd vanuit het hoofdkantoor in Hasselt waar ook het logistieke centrum gevestigd is. Het snelle groeiparcours van Wildiers leverde het bedrijf al drie jaar op rij een nominatie op voor de Trends Gazellen.

 Overhet Welvaartsfonds

Het Welvaartsfonds is het gemeenschappelijke engagement van de private en de publieke sector om verder te bouwen aan de economische relance. De middelen van het Welvaartsfonds zullen helpen om de Vlaamse economie sneller op het pre-corona niveau te brengen en bieden een antwoord op de mogelijke solvabiliteitsproblemen van de Vlaamse bedrijven door de coronacrisis.  Naast de Vlaamse overheid, die via PMV investeert in het Welvaartsfonds, hebben ook AG Insurance, Allianz Benelux, Baloise Belgium, Belfius Insurance, BNP Paribas Fortis, Ethias, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, KBC en de P&V Groep middelen toegezegd om het economische herstel te bespoedigen.